Larskp » Specials » Vleesetende planten

Planten die voeding uit insecten halen

Planten die voeding uit insecten halen Vleesetende planten of vleeseters zijn planten die hun voeding niet uit de grond, maar uit insecten halen. De wortels van vleesetende planten nemen alleen water op uit de bodem waarop ze groeien. Via speciale enzymen halen planten voeding uit insecten. Deze insecten worden op verschillende manieren naar de plant gelokt en zo gevangen. Dat vangen gebeurt met verschillende soorten vallen. Zo heb je bijvoorbeeld een bekerval waarbij een insect in een gladde beker valt en niet meer kan ontsnappen. De meest bekende vleesetende plant is de venus vliegenvanger. Een plant die bijna iedereen wel kent en enorm tot de verbeelding spreekt door zijn bladeren die dichtslaan bij aanraking van een insect.

Leefgebied vleesetende planten

Vleesetende planten komen over heel de wereld voor en groeien meestal in moerasachtige gebieden rond rivieren of meren. Daar is de grond moerasachtig en vochtig. Omdat insecten zoals muggen hun eitjes in het water leggen zijn er ook genoeg insecten te vangen in deze gebieden. In Nederland hebben we ook vleeseters in de natuur. De soort die in Nederland het meeste voorkomt is de zonnedauw. Vleesetende planten zijn echter wel zeldzaam in Nederland. In botanische tuinen in Nederland zoals bijvoorbeeld in Amsterdam worden de tropische soorten gekweekt en gehouden.

Vleeseters als kamerplant of in de tuin

De vleesetende planten worden steeds populairder als plant voor thuis. De planten zien er mooi en spectaculair uit en zijn daarom erg gewild voor in huis of in de tuin. De meeste soorten zijn geschikt om gehouden te worden als kamerplant en sommige soorten zijn zelfs winterhard en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. In de meeste tuincentra zijn er wel venus vliegenvangers en bekerplanten te vinden, maar voor de meer zeldzame soorten zoals de Australische bekerplant of de regenboogplant moet gezocht worden bij speciale kwekers of botanische tuinen.
Byblis: vleesetende regenboogplant

Byblis: vleesetende regenboogplant

De Byblis of de regenboogplant is een vleesetende plant met aan de lange dunne bladeren kleine druppeltjes klevend sap. Met deze druppeltjes lokt de plant insecten die niet meer los kunnen komen en zo…
Cephalotus: vleesetende Australische bekerplant

Cephalotus: vleesetende Australische bekerplant

De cephalotus of de Australische bekerplant is een vleesetende plant met donkerpaarse bekers. De bekers bevinden zich laag bij de grond en lokken insecten. Als de insecten de gladde bekers betreden is…
Drosophyllum lusitanicum: vleesetende Portugese zonnedauw

Drosophyllum lusitanicum: vleesetende Portugese zonnedauw

Drosophyllum lusitanicum of de Portugese zonnedauw is een vleesetende plant die voorkomt in Spanje, Marokko en Portugal. De plant heeft grasachtige groene stengels bedekt met doorzichtige kleverige dr…
Heliamphora: vleesetende zonnebekerplant

Heliamphora: vleesetende zonnebekerplant

De heliamphora of de zonnebekerplant is een vleesetende plant die insecten vangt met speciale bekers. De bekers hebben een klein dekseltje met een geur die insecten lokt. Doordat de bekers glad zijn e…
Nepenthes: vleesetende bekerplant

Nepenthes: vleesetende bekerplant

De nepenthes of de tropische bekerplant is een vleesetende plant. Met nectar lokt de plant insecten richting zijn bekers die gevuld zijn met een plakkerige vloeistof. De bekers zijn glad dus een insec…
Pinguicula: vleesetend vetblad

Pinguicula: vleesetend vetblad

De pinguicula of het vleesetend vetblad is een plant met kleverige bladeren met opstaande randjes. Deze bladeren lokken door de geur en hun uiterlijk insecten die vast komen te zitten en zo als voedin…
Sarracenia: vleesetende trompetbekerplant

Sarracenia: vleesetende trompetbekerplant

De sarracenia of de trompetbekerplant is een vleesetende plant die insecten vangt in lange en hoge bekers. De plant groeit vooral aan de oostkust van de Verenigde Staten. Er zijn verschillende soorten…
Gepubliceerd door Larskp op 16-08-2019, laatst gewijzigd op 16-08-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties